30. maj – Dag 11

En brik fra en Admiral & musvitter

Flere lider snyltedøden. Her til morgen endnu 4 udhulede, slatne larver og 2 nye knaldrøde snyltepupper. Men nu også over 60 sunde sommerfuglepupper. En enkelt har en spændende næsten metallisk blålig nuance, som jeg aldrig har set på en puppe før. Rækkefølgen ind i farveskalaen er normalt: lys grøn, lime, lysebrun, brun, mørkebrun/grålig – og så KOBBER eller GULD.

Den skøre puppe-kæden har fået ét til led, således at nu 4 pupper er hægtet sammen. Jeg vil helst forsigtigt lirke dem fra hinanden – men min mand synes jeg skal blande mig udenom deres puppe-agendaer. Man kan også sige, at jeg har blandet mig rigeligt alene ved at have løftet dem ud af naturen, men samtidig øger det også mit ansvar, synes jeg.

På min morgen-fouragering fandt jeg en ny stor koloni på øst-volden, larverne, som umiddelbart ligner Nældens takvinge, er kun få dage gamle, det er meget små larver, stadig næsten gennemsigtige. I beplantningen omkring nælderne sad en del harlekin-mariehøns og lyste rødt op i alt det grønne. På stien, få meter fra kolonien, fandt jeg en vinge fra en Admiral, resterne af et musvit-måltid, tænker jeg.

Musvitterne har flere gange været henne og sidde i det åbne vindue ind til stuen og kastet pip og øjne efter larve-akvariet – men siden katten flyttede ind for et par år siden, er fuglene ikke længere fløjet helt ind. Det er i øvrigt aldrig lykkedes dem at hive en larve op igennem nettet på akvariet, det er ikke fysisk muligt – nettet er for tæt vævet, men en enkelt gang har jeg oplevet, at en musvit fløj hen og hapsede en sommerfugl, der sad på min pegefinger – det skete netop i det øjeblik hvor jeg rakte hånden med sommerfuglen ud af vinduet, nu skulle den begynde sit frie liv som sommerfugl. Få sekunder efter var den død. Musvitten landede i magnoliatræet lige over for vinduet, hvor den rutineret rev vingerne af sommerfuglen og herefter hurtigt åd kroppen. Vingerne samlede jeg op fra jorden bagefter.
Jeg tænker at larver og sommerfugle dufter himmelsk for en musvit. Ja, og smager, vel også.

Musvit på besøg. Fuglene fløj ofte ind og navigerede kompetent rundt i stuerne og køkken.
Første gang katten mødte larver reagerede den som en musvit – men er siden blevet helt ligeglad med universet i akvariet, selv når pupperne pusler.