HJERNESKÆLV

“Et godt bud på en fornyelse af romanformen.”
DAGBLADENES BUREAU

“Hjerneskælv” er en roman bestående af postkort(e) tekster illustreret med farvefoto. Det er beretningen om et fald, et traumeforløb og en poetisk sejr. 

“Jeg var på vej i biografen, det var en onsdag sidst i juni, men jeg vågnede op i en MR-scanner,og igennem forvirring og angst og rumlende larm fra MR-scanneren så jeg lige op på en grøn smiley. 
MR-scannere er med i Smiley-ordningen? tænkte jeg. 
Lige dér vidste jeg, at det nok skulle gå.”

Hjerneskælv er en roman bestående af postkort(e) tekster illustreret med farvefoto. Det er beretningen om et fald, et traumeforløb og en poetisk sejr.

Udkom i 2016 på forlaget Jensen & Dalgaard
 

ANMELDELSER & OMTALER


“Tekstene er morsomme og triste, hjerteskjærende og kloke.”

“Hjerneskælv er en virkelig god bok. En viktig bok. En lesverdig bok. En liten bok som er vanskelig å glemme. Og som dermed er ganske stor.”
Linn Strømsborg, Bokmerker


“For alle med interesse for moderne dansk litteratur.”

“Selvbiografisk, humoristisk og poetisk debutroman, der sprogligt er i absolut særklasse.”

“Anbefales varmt.”
Lotte Klemens Thomhave, lektør, Dansk Bibliotescenter


“Sjov, rørende og alvorlig.”

“En lille bog med stort fylde.”

“Postkortene i Hjerneskælv har følgeskab af smukke, stemningsfulde billeder med motiver fanget i et helt særligt øjeblik.”

“Eftertænksom og vedkommende.”
Anne Birgitte Hundahl, Litteratursiden.dk


“Zenia Johnsen mestrer den svære kunst det er, at underspille vanskelige emner så de både fremstår dybt alvorlige og hylende morsomme på samme tid. Men man skal ikke lade sig narre, der er stor dybde i hele bogen.”

“En perle uden udløbsdato.”
Lars Poulsen, Bforbog.dk


Hjerneskælv er en lille bog med meget på hjerte. Den er virkelig noget for sig, og man skal ikke frygte at blive trist af at læse den. For gør man det, sørger Zenia Johnsen for, at man også kan få lov til at smile lidt. Måske endda grine.

Bogen ligner ikke noget andet, jeg før har læst, og det er altid rigtig rart at møde ny litteratur og blive positivt overrasket.”
Mai Skydt Villadsen, Faaborg Midtfyn Bibliotekerne


“…en smuk og rørende bog…”

“Zenia har en dejlig tone i sin skrivestil. Skarp og finurlig på sådan en lidt rørende måde, hvor man slet ikke har brug for mere tekst. Faktisk føles det som det helt rigtige antal ord der bruges.”
Ugebladet, Hørsholm, Nina Schreblowski


“…fortryllende postkort-roman…”

“Den er smuk og trist og morsom og tankevækkende. Den er en usædvanligt fin beretning om livet med en hjernerystelse, som omverdenen hverken kan se eller forstå.”
Susan Søgaard, Hjerneskadeforeningen


Hjerneskælv er en virkelig fin bog, som ikke tager lang tid at læse, men som man får lyst til straks at læse igen, fordi sproget er så underfundigt og klogt sat sammen. Og man bliver både grådlabil og lattermild undervejs.”
Hillerød Bibliotekerne


“…befriende usentimental…”
Ugeavisen Faaborg


“Denne bog er et must read for alle og selvom det vil tage mindre en 1 time for jer at læse, vil den sidde i jeres hjerter lang tid efter I lukker bogen.”
Gittes Monologer


“Zenia Johnsens roman er et godt bud på en fornyelse af romanformen.”
Ole Møller, Dagbladenes Bureau


“…Hjerneskælv – poetisk, barsk og smukt på samme tid. Hun kalder det en postkortroman, fordi det er korte tekster og fine billeder, der følges ad. Men det er også en digtsamling, en samfundskritik og en kærlighedserklæring.”
Louise Greiner, Den tatoverede børnebibliotekar læser


“Det er en bog, der er svær at beskrive, men den rørte mig dybt, og selv om den er kort, er det ikke lige en bog, man glemmer!”
Dorte Tissot Hansen, Læs den fordi


“Hjerneskælv er en eftertænksom og vedkommende postkort-roman…”
“Bogen er hurtigt læst, men ikke hurtigt glemt.”
Hvor kragerne vender


“Heftig. Vittig. Brutalt.”
“Boken anbefales. Den er som en langtidsvirkende klem og holder lortedager på avstand. Akkurat som fine venner, med løftet blikk.”
@bokbergenserinnen


“Romanen er både humoristisk, skarp, poetisk, og så føles den utrolig personlig. Den er hurtigt læst, men bestemt ikke hurtigt glemt. Hjerneskælv er faktisk lidt af en sproglig perle, men det er alt hvad Zenia skriver – og jeg glæder mig til at læse det næste, hun udgiver.”
@Julie.Ottosen


“Bogen er skrevet både med en god portion humor, men også med en til tider hjertegribende eftertænksomhed, der lægger sig dybt i sjælen af læseren. ”Hjerneskælv” er en fantastisk læseoplevelse, og en læseoplevelse med stof til eftertanker.”
Line @Skivebibliotek


Hjerneskælv ligner ikke noget, jeg tidligere har læst. Alligevel er jeg vild med denne lille, litterære perle og sender den afsted med en kæmpe anbefaling.”
@Vidunderlitt


“Mænd skriver om deres bedrifter og kvinder skriver om deres sygdomme” sagde én eller anden engang. Om det er rigtigt skal vi ikke kunne sige – men at skrive så smukt om en hjernerystelse, som Zenia Johnsen har gjort det i postkortromanen Hjerneskælv er intet mindre end en kunstnerisk bedrift!
@kulturhusindside


Romanen er fyldt af de smukkeste fotografier af alt det, vi måske glemmer at se i vores fortravlede hverdag.
@bausagerbooks


“… hvis flosklen ‘Og jeg grinede og jeg græd’ nogensinde skulle passe perfekt til noget, så er det til denne. Lille bog, stor læseoplevelse. Jeg kan ikke anbefale den nok.
Metteline @hedenstedbibliotekerne


“… de her hjerneskælv i postkortformat er helt fantastiske. Det er små stykker tekst med stor gennemslagskraft. En hjernerystelse for forfatteren giver hjerterystelse til læseren.”
@nannafoss


“Og her er så den fineste lille postkortroman, skrevet i er sprog som både fik mig til at grine og føle alvoren af et liv med hjernerystelse.”
@julie_scott_g


Hjerneskælv a postcardnovel by Zenia Johnsen. I almost regret devouring it during my half an hour wait. But it was so good. Beautiful pain on paper. Smiles and tears I was allowed to share in.”
@vugilious


“Fineste bog jeg længe har læst. Jeg blev nødt til at holde mange pauser for at få den til at strække længere.”
@stine_ob


“Den her lille bitte bog, det er altså noget af det absolut fineste jeg længe har læst.”
@suspusstruds


Smuk og fint skrevet lille roman om følgerne af en alvorlig hjernerystelse. Minitekster fulde af stemning, billeder og sansninger og illustreret med skæve fotos. Jeg nød den i al sin korthed
@revlogkrat


“Det er en stærk og rørende historie, fortalt med megen humor og stor kampgejst. De intense tekster suppleres gennem hele bogen, med smukke fotos, så helhedsindtrykket er en bog som mere sanses end læses. En speciel, smuk og meget vedkommende lille bog du bare skal læse.”
@janeanettmortensen


“Kunsten at få sagt en verden med ganske få ord. At videresende hjerteblod iklædt glimt af observationer og hændelser. Det er, hvad denne Post Kort Roman kan. Smukt. Indsigtsfuldt. Læs den.”
@viborgbibliotekerne


“Postkortromanen Hjerneskælv af Zenia Johnsen sætter fokus på senfølger fra en hjernerystelse, så det rammer lige i sjælen.”

“Udover de små fine tekstglimt ind i livet som hjerneskadet, er romanen fyldt med en masse små naturbilleder, som skaber en perfekt baggrund for resten af romanen. Bogen tager mindre end én time at læse, men den vil sidde i jeres hjerter lang tid efter, I lukker bogen.”

Gitte Højmark Pedersen, Ugeavisen Vejen-Brørup-Holsted


Interview (på engelsk) om Hjerneskælv og postkortroman-formen af Marie Bilde for Publishing Perspectives

Læseranmeldelser på Goodreads.com