PER

“Milevidt fra den farvestrålende og masseproducerede konceptlitteratur, som findes på de fleste børns nethinder”
WEEKENDAVISEN

♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎
POLITIKEN

En kommende børneklassiker
FOLKESKOLEN

PER er et storslået og meget stille mesterværk
NORDISK RÅD

En sommerfugl, en far, et savn, et fravær.  
En pige får et gammelt akvarium og 20 små sorte larver af sin far. Hun finder bl.a. ud af, at larver kan danse … larver kan godt mobbe hinanden … larver holder op med at spise, når det regner … og at pupper er lysegrønne, så mørkebrune og så bliver de til GULD!
Mens vi følger pigens forundring over larvernes metamorfose, fortælles mellem linjerne en ganske anden historie, den om faren, om Per

“Det var først efter, far var flyttet, at han gav mig det gamle akvarium. I stedet for det store sorte plasticlåg havde han lavet et nyt låg, der var en ramme med et tyndt net spændt ud. »Næste gang vi ses, kan vi sammen finde noget at putte i akvariet,« sagde han. »Noget som ikke dør.« “

Illustreret af Signe Parkins, udgivet af Jensen & Dalgaard, 2023

Feltnoter om PER
22 feltnoter om hvorfor og hvordan PER blev skabt – skrevet i februar og marts 2023 – kan læses her


ANMELDELSER & OMTALE


“PER er et storslået og meget stille mesterværk om liv og død … Zenia Johnsens tekst er præcis og poetisk, konstaterende og uden sentimentalitet. Koblet med Signe Parkins’ kongeniale streg … Det er på mange planer et svimlende og berigende værk om noget, der er ubarmhjertigt, råt og nærmest umuligt at sætte ord på … PER er et stort værk om de helt små ting.”
Nordisk Råds Børne- og ungdomslitteraturpris, Jury


“En smuk og stærkt illustreret historie om sommerfugle og savnet af far. Skrevet i øjenhøjde med barnet og naturen. Den kribler og krabler sig ind i dit hjerte.”
Steffen Larsen, Politiken


“Bogen er resultatet af et forrygende samarbejde mellem to fine udviklere af dansk børnelitteratur.”
“En eventyrlig fortælling om sommerfugle og ømhed, men også om ensomhed og fravær.”
Jette Holmgaard Greibe, Litteratursiden.dk


PER er både knugende, næsten til at få ondt i maven over, og sjov, så man småklukker over larvefakta og den nyslåede insektpassers genvordigheder. Og så balancerer bogen dygtigt, så hverken larve eller far bliver gumpetunge metaforer for hinanden. En far er en far, og en larve er en larve. Og det er kun én af dem, der bliver til en sommerfugl.”

“Tekst og tegning spiller både morsomt og rørende op mod hinanden i den lille fortælling, der henter sin særlige poesi i ligefremme registreringer af ganske små begivenheder”
♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎ Felix Rothstein Politiken


PER er en usædvanlig og skøn historie og vil blive en perle i dansk børnelitteratur.”
Bent Rasmussen Folkeskolen


“Dette er både en bog til indlevelse og oplevelse”
Eiler Jensen, Børn & Bøger


Per er en af de fineste bøger, jeg længe har læst. Historien går lige i hjertet, sproget er smukt, illustrationerne er fantastiske, og den taktile fornemmelse af bogen i hånden, mens jeg læser, er rar og lækker.”
Per er en klog, lille bog om livet på godt og ondt. En bog om naturens forunderlighed, om sorg og savn og om kærlighed. Det hele fortalt uden store armsving, men med stor empati og hjertevarme. En stor anbefaling herfra.”
Jette Holst, Horsens Bibliotek


“En smuk og eftertænksom bog om sommerfugleudklækning og en fjern far.”
“Det er så flot gjort!”
Lisbeth Roed, Vejle Bibliotekerne, Ugeavisen“En dirrende smuk og rørende bog”
“Man kan ikke lige sætte Zenia Johnsen i bås og hurra for det.”
Christina Wung-SungBausagerbook


“Johnsen og Parkins har begået en mesterlig fortælling om savn, svigt og sommerfuglelarver.”
“Parkins tegninger er fuldstændig fantastiske og understøtter teksten helt sublimt. Det her er en billedfortælling af de helt sjældne, som er meget smuk og samtidig rør læseren (i hvert fald denne læser) dybt.”
@mortenmjespersen


“En smuk og eftertænksom bog om sommerfugleudklækning og en fjern far.”
“Virkelig fin og smuk bog, hvor der er rigtigt meget at tænke over og snakke om, både på det konkrete og det psykologiske plan.”
“Det er en bog, der ikke rigtigt ligner andre.”
Lektørudtalelse, DBC


“Når alt går op i en højere enhed får man Per
“Så fin billedfortælling, som giver en masser at tænke på og over. Kombination af hverdagsliv, detaljerede naturtegninger og dagbogsnoter fungerer upåklageligt!”
“Zenia Johnsen skriver smukt og Signe Parkins tegner smukt – det er vidunderligt.”
@julie.ottosen


Per er et vidunderligt lille værk – om sommerfugle, fraværende forældre, håb, savn og ensomhed.”
“Zenia Johnsen og Signe Parkins har skabt et virkelig fint og sanseligt værk – som er en oplevelse at gå på opdagelse i – præcis som børn undersøger verden kan de undersøge tekst og illustrationer i Per.”
@bibliotekat


“Per! Åh Per! Per er den smukkeste bog om at passe på og holde af og savne. Der er så mange lag og alligevel er historien så enkel. Signe Parkins tegner fabelagtigt fantastisk og Zenia Johnsen skriver helt vidunderligt smukt.”
@denlillebogsult


“Udgivelsen er et lille kunstværk. Man læser langsomt, dvæler ved både tekst og illustrationer. En bog for alle aldre.”
@bog.dag.bog


“Et absolut mesterværk.”
“Signe Parkins tegninger er perfekte til Zenia Johnsens skrøbelige historie. De sprøde blyantstegninger vibrerer hen over siderne og løfter historien op i kategorien Ren Kunst. Denne her bog er grunden til at vi elsker fysiske bøger. Jeg elsker den.”
@thejulesrules


PER af Zenia Johnsen og Signe Parkins er en bog, som ikke umiddelbart lader sig selv sætte i bås. Det er en hybrid af dagbogs-/feltnoter, billedbog, kortroman og tegneserie om savn, sorg, udvikling og insekter. Sproget er enormt poetisk; sansende, forsigtigt, nøgternt. Illustrationerne er skæve, skøre og sjove. Men samtidig er de er også enormt smukke. PER er vild – som kun Johnsen og Parkins kan. Kontrasterne er imponerende, og det afspejler barnets sorgproces og udvikling mesterligt.”
@bogoplevelsen


“Det er en bog om savn, om udvikling, om at blive ældre og om at tro på det magiske i livet. Illustrationerne er holdt i afdæmpede farver, der bidrager til en dyster og trøstesløs stemning. Men midt i alt det triste, kommer der smukke sommerfugle ud, som trodser tristessen og sammen med dem flakser der håb om en lysere fremtid.”
@fenjascorner


PER Goodreads


Per med PER & forfatteren med hagesmæk, 1978