1. juni – Dag 13

Det blev en sommerfugl!

Kl. 10.00

Puppen er blevet gennemsigtig, nu anes sommerfuglens vinger derinde – snart brister puppehuden.

Kl. 12: 48
2 følehorn, 2 øjne, 1 sugesnabel, 4 ben, 2 palpere, 2 forvinger, 2 bagvinger og 2 øjne. Flueben til det hele.

Nu findes en ny Nældens takvinge!

Den første

Sommerfuglen begynder livet med hovedet tilbage. Vingerne er klappet sammen og stadig bløde, der går som regel en time til halvanden før ribberne er hærdede og vingerne helt udspændt. Først der kan den flyve – men indtil da ruller dette nye væsen langsomt sin snabel ind og ud, palperne mimrer lidt, ja, og så sker der ikke mere. Jo, et dryp da den smider sit blodrøde meconium.

For blot 12 dage siden var sommerfuglen et helt andet væsen, en pølset, glubende, jordbunden ædemaskine, som åd sig mange hundrede gange større end sin oprindelige form, og derfor samtidigt måtte skifte hud og hoved 3-4 gange.

For 10 dage siden blev insektet næsten helt flydende inde i sin puppe, larvens organer blev nedbrudt, hormoner og en vild celledeling satte det nye væsen sammen. Tyggende kæber, spindekirtler og de prægtige gå-vorter forsvandt og blev byttet ud med ben, snabel, følehorn – og vinger. Og ét par øjne der består af 36.000 lysopfattende enheder – jeg har virkelig ikke talt dem, men læst den information i en bog.

2 Comments

  1. Fine fine flaksefidus <3
    … 36.000 alligvel?!
    Det lyder lidt som fråds, men er sikker på at det er ligesom det skal være

  2. Ja, de går ikke ned på lysopfattende enheder, Susan, flaksefiduserne!

Leave a Reply