Julekort til Mette Frederiksen

Kære Mette

Engang havde jeg 3 jobs.

Jeg var bibliotekar, forlags-konsulent og lektør. Når jeg havde fri, skrev jeg anmeldelser af litteratur og mine egne historier. Jeg følte mig levende og værdifuld. Jeg var levende og værdifuld.
Så kom jeg ud for en ulykke og fik en mild traumatisk hjerneskade, som gav mig fysiske og store kognitive udfordringer.
Jeg blev fyret, og min kommune brugte straks derefter den nye førtidspensionsreform til at smide mig ud af sygedagpengesystemet. Fordi det er det, de gør. Du ved det ikke. Du snakker om at “komme op på dupperne”, og det er en del kommuner skam helt med på. Men ikke som du tror. De er snedigere end dig.
Kommunerne masseproducerer svage i deres iver efter at spare penge. De slipper afsted med det. De slår mennesker i stykker og laver et skævt samfund.
Det er dit ansvar at indse det.

Nu har jeg intet. Intet arbejde, intet helbred og ingen indkomst. Jeg er ikke en ressource, man vil satse på. Jeg har slået mig på systemet og har absolut ingen tillid tilbage til det samfund, jeg engang var en del af.

Nu er jeg en af “de svage”. Dem, som du taler om.

Jeg er 38 år og kasseret. Jeg tog en lang uddannelse, brugte den og endte som uden praktisk værdi for mit samfund.

Jeg overlever, fordi der er mennesker i mit private liv, der ser det som deres ansvar og pligt at gribe mig. Det er dem, der redder det liv, som samfundet har kasseret. Det er dem, jeg en dag vil betale tilbage til.

Jeg ønsker dig og din familie en god jul.

Bedste hilsner
Zenia

23 tanker om “Julekort til Mette Frederiksen”

 1. Kære Zenia.
  Hvor er livet skrøbeligt – og tak for at minde mig om det.
  Tak fordi du trods alt vælger at bruge din energi på at sætte fokus på en gruppe i samfundet, som ikke altid får den stemme som den fortjener.
  Glædelig jul til dig og din familie.
  Mvh. Linda

 2. Kære Zenia,
  Dit julekort beskriver præcist, hvorfor jeg er så trist på vores lands vegne i denne tid. Jeg har, som du, gjort alt det, “man skal”: taget en uddannelse, deltaget i samfundet, forsørget mig selv og min familie. Men alt det er jo, som du beskriver, ikke nogen garanti for, at livet bliver ved med at forløbe planmæssigt. Jeg har indtil nu ikke haft brug for noget sikkerhedsnet, men det har altid været trygt og rart at tro på, at hvis der skulle ske mig eller nogen i min familie noget, så var det der: sikkerhedsnettet, som ville sikre, at vi trods sygdom eller tragedie alligevel kunne have et godt og værdigt liv. Jeg har altid set det som det største privilegium ved tilfældigvis at være født her til lands. Det er desværre næsten væk nu. Og det mest sindssyge er, at i modsætning til, hvad filosofien bag denne politik er, så er der ikke mindre sandsynlighed for, at man får brug for hjælp, nu hvor den ikke er der mere.

  1. Kære Alice, Ja, alle kan komme til skade. Alle kan få brug for hjælp. Jeg er opdraget med; “at vi betaler med glæde vores SKAT fordi vi får så meget igen.” Jeg har skam også fået meget. En uddannelse fx og jeg har fået hjælp af dygtige læger.
   Jeg synes bare helt grundlæggende, at det er en forkert prioritering at kassere mennesker som man ellers har inversteret i. Fx med en uddannelse. Kommunen sparede penge i 2013 da de hev mig og andre ud af ligningen. Men havde man inversteret, igen, havde de fået en frisk arbejdsbi og skatteborger tilbage. Hurtigere. Jeg er kun afskrevet, helt belejligt, af kommunens egen lægekonsulent, som ikke har mødt mig, eller i øvrigt er neurologisk ekspert. Jeg har to neurologiske vurderinger, der konkluderer at mine kognitive udfordringer er midlertidige.
   Udover at jeg ikke bryder mig om den kommunale kassetænkning, mener jeg ellers ikke, at Danmark er et land hvor vi normalt praktiserer sådan et menneskesyn. Vi er da ordentlige mennesker som ikke kun tænker på os selv! Jeg kender kun ordentlige mennesker. Jeg håber, at jeg en dag igen synes, at det er afspejlet i systemet/regeringen.

 3. Kære Zenia
  Hvor er det dog frygteligt, at du ikke kan få økonomisk støtte. Det gør mig virkelig ondt.
  Jeg bliver så vred når jeg læser hvordan man behandler mennesker, som uden skyld havner i f.eks. din situation. Det skulle ikke kunne ske i Danmark.
  Du er så dygtig til at formulere, hvor elendigt det står til her i landet, så måske skulle du overveje, at offentliggøre dit “brev” i en avis, eller sende det til Mette Frederiksen.
  Jeg ønsker dig og dine en glædelig jul.
  Mvh. Hanne

  1. Kære Hanne
   Tusind tak for dine ord og tanker. De fleste aviser ønsker ikke at trykke et stykke tekst, der har været tidligere publiceret, og det er jo fair nok. Når det er sagt, er mit julekort blevet delt mere end 500 gange på Facebook og de sidste par dage har flere tusinde klikket sig ind på denne side. Måske har de endda læst med.
   Jeg er der, at jeg ikke tror på, at politikerne hører eller mærker historier som mine. Jeg skrev derfor mit julekort for min egen skyld, og fordi at jeg håber at blive lyttet til af de mennesker der i virkeligheden er det samfund jeg lever i. Det skal siges.
   God jul til dig og dine!
   Kh Zenia

 4. Kære Z (og mette og alle andre)
  Når jeg læser dit åbne brev tænker jeg først, hvordan hjælper vi der læser dette? Vi er som samfund med i det her. Vi er en del af samfundet. Håber alle der er på de sociale medier deler dette brev ud. (Jeg er ikke på face og den slags så nu skriver jeg her, noget andre også kan gøre hvis ikke de er på face)
  Det næste jeg tænker er hvor beskeden du er Zenia.
  Måske har du slået hovedet mere end som så.
  Du er ikke bare værdifuld for samfundet. Du vil noget særligt med alt hvad du gør og du kan noget. Vi må som samfund ikke tabe dig på gulvet. Og når vi nu har gjort det må vi simpelthen samle op.
  Du har skabt og gjort SÅ meget for børnelitteraturen og selv nu hvor du er nede viser du at vejen ikke er som den skal være. Du er et lys.
  Jeg håber virkelig at dit brev kommer derhen hvor nogen af dem der sidder på kasserne kan hjælpe. Kan ikke huske hvilken kommune du bor i, men send mig bare navnet på din kommune og jeg vil personligt skrive et brev til borgmesteren i din kommune og håber andre vil gøre det samme.
  Jeg vil have dig tilbage. Ikke som den du var. troede du var eller den du kan blive. Jeg vil bare have dig til at smile igen. Bare lidt. For det er din glæde ved livet der er din gave til samfundet. Det må vi ikke miste.

  (Kommaer er for folk der ikke har noget liv.)

  Med de kærligste hilsner Ronnie Andersen. (Børnebogsforfatter)

  1. Kære Ronnie – dit smukke menneske!
   Tak for din ros, omsorg og for din forståelse!
   Den nye førtidspensionsreform har ramt mange, mange tusinde. Det vil blive fast arbejde at skulle skrive til alle deres borgmestre. Til nytår kommer der 12000 nye sjæle til der ryger ud i dette mærkelige paralelle vakuum når de ryger af kontanthjælpen og skal forsøges af dem de bor sammen med. Jeg tænker, at på et tidspunkt når samfundet simpelthen en kritisk masse af de såkaldt svage og kasserede.
   Jeg er blev på et tidspunkt i mit sagsbehandlingsforløb anbefalet af flere læger at give slip på kampen – helt enkelt for ikke at gå helt i stykker i min iver efter at finde “rimelighed” og “anstændighed”. Det var svært at give slip. At tage kommunens referater og afslag og smide dem i en pose og seponerer dem i den mørkeste del af kælderen – og vende det ryggen. At beslutte, at det ikke skal handle om hvad der er “ret og rimelig” men om hvordan jeg overlever hurtigst. Og i det lange løb! Jeg vil simpelthen ikke være et offer for årelange kommunale overgreb. Det er for uværdigt.

   Jeg er så priviligeret, at jeg er gift med et virkeligt reelt, fornuftigt og kærligt menneske, som har godt fat i mig. Jeg har familie og venner der har støttet mig enormt og det giver mig energi til holde fokus på een ting: At blive rask! Ikke for kommunens skyld eller for samfundets skyld – men for min! Så det lover jeg, Ronnie! Jeg skal nok komme tilbage og smile! Jeg øver mig alt det jeg kan – se nu her: 😀
   Jeg tror aldrig at jeg bliver som jeg var, jeg kan egentlig ikke helt huske mig – men jeg er sikker på at jeg bliver noget – en fin opdateret version!

   Jeg ønsker, at du skal blive ved med at være ligeglad med kommaer, være et godt menneske, at du passer på dig selv og dem du kan nå og at du bruger din demokratiske ret til fx at stemme!

   Tusind tak fordi du ser mig!

   Kærligst Zenia

 5. Kære Zenia!
  Dit indlæg berører også mig meget, og jeg tænker, der er mange flere sørgelige skæbner derude! Jeg er helt enig med dig i, at det menneskesyn, der vises i de seneste år er fremmed for os i lille DK, hvor vi ønsker det alle godt. At vi som andre lande skal spare er for mig ok, men IKKE på mennesket, dets pleje, uddannelse og genoptræning. Jeg kan ikke forstå politikerne, den offentlige forvaltning og deres omgang med penge – tit og ofte virker deres beslutninger på mig som alt for kortsigtede, og jeg mister tilliden og troen på, at de er dygtige nok til at forvalte vores fremtid! ER vore politikere for unge og uden livserfaring? Du har ret, vort samfund bliver mere og mere præget af arbejdsløshed, syge mennesker i “sind og skind”, fordi vi ikke er gode nok til at hanke op i dem og give dem nyt håb og troen på, at de er noget værd hver især for samfundet.
  Jeg har været heldig, at jeg kunne gå på efterløn, har fået foretaget flere operationer af rigtig dygtige læger her i DK, hvilket jeg er dyb taknemlig for. Men jeg har selv været helt kørt ned pga. uforskyldt ledighed. Den periode var ydmygende, frustrerende og uden mening for mig med de forskellige kurser – deprimerende.
  Ønsker dig og dine kære en fredfyldt juletid med alt godt for 2014!
  mvh
  Maren

  1. Kære Maren
   Tusind tak for din kommentar! Vi er helt enige: Man bør aldrig spare på det menneskelige. Det giver ingen mening.
   Den mest forfærdelige følelse er at være magtesløs og mindre værd end andre. Intet vokser ud af det.
   Jeg ønsker dig alt det bedste og en god jul!
   Kh Zenia

 6. Kære Zenia.

  Tak for at du vælger at dele din historie – ikke kun med den ansvarlige minister – men også med offentligheden generelt.

  Der er ikke meget jeg kan tilføje at trøstende ord udover, at jeg synes du kan gå med hovet hævet og stolt, for du siger det som mange andre i samme situation ikke har overskud til.

  Og nej, jeg ved at du nok ikke har et overskud til at gøre det, men har valgt at prioritere noget andet fra, for at kunne formulere denne julehilsen til ministeren.

  Det er sørgeligt, at al socialpolitik skal ske i beskæftigelsesministeriet.

  En rigtig glædelig jul til dig og dine, samt et lykkebringende nytår.

  Venligst,
  Claus Jansson

  1. Tusind tak, skal du have Claus! Det er ikke nemt at stikke snuden frem, men det er bestemt heller ikke nemt at føre lange, opslidende og fiktive diskussioner med en beskæftigelsesminister som alligevel ikke svarer 😉
   Jeg har kun fået positive og anerkendende tilkendegivelser på mit julekort og det rører mig virkelig meget- og hjælper mig til at hæve hovedet. Jeg vil gøre alt for at holde det der 🙂
   Alt det bedste til dig og glædelig jul.
   Kh Zenia

 7. Kære Zenia

  Puha hvor får jeg ondt i maven og sjælen, når jeg læser dit brev til Mette Frederiksen.
  Det er skræmmende snart, men hvor ville jeg ønske at kunne hjælpe dig.
  Tror desværre der er mange i sammme situation som 🙁
  Tusind tak fordi du ville dele dit liv med ” os ” andre.
  God jul og godt nytår.
  Venlig hilsen Else Rahbek Warming

 8. Har delt din blog på facebook (med lang intro) og på twitter. Tak for dine ord. Jeg har store medfølelse med dig og andre i samme situation.

  Bedste hilsener

  Ps. Forstod dog ikke helt alt det sagsbehandlingsmæssige…

 9. Hej
  Det jeg må sige ja til at hvad du skriver! For sådan ligger landet i Dk sørgeligt at vi bliver behandlet på denne måde det er uforskammet, uværdigt og uforståeligt hvordan det kan gå sådan til….Jeg er gået ned med stress og er sygemeldt..Jeg har 6 uddannelser men jobcenteret vil have mig til at tage en ny uddannelse jeg har i år taget merkonom studiet coach i organisation og psykologisk vejleder og nu vil de have mig til at tage en ny. De ødelagde alt for mig jeg stod og havde et job i hånden da sagsbehandleren i stedet mente at jeg skulle i praktik og jeg sagde at jeg hellere ville i arbejde .. men han truede med bål og brand hvis jeg ikke tog det. Ja må jeg sige der er ikke megen hjælp at få og jeg er blevet utrolig stresset af dette system…. Jeg er uddannet indenfor sundhed og mine udd kan bruges i en selvstændig klinik m.m Mette Fredriksen lytter ikke! Jeg har skrevet mange gange til hende men ingen svar….Jeg synes kontanthjælps reformen og dagpenge systemet skal laves om så det er til at få job og jeg synes at dem som er syge skal have en extra gulerod… vi har en syg regering en flok kvaksalver hele bundet… mer vil have mer og så skide være med de svage og syge…. Jeg støtter dig fuldt ud.. det skal du vide.. God jul og et godt nytår til dig og din familie.
  KH Lisbeth

  1. Kære Lisbeth. Nej, det er bestemt ikke værdigt eller fair! Jeg håber for dig at finder den ro der skal til at du kan blive helt rask igen. Tak for din støtte og din kommentar. Alt det bedste til dig!

 10. Hej zenia, hvor en sørgelig historie, jeg ønsker dig alt mulig held og lykke på din vej. Desuden må du have en glædelig jul samt et lykkebringende nytår

 11. Hej Zenia, jeg blev meget bevæget da jeg læste dit brev til Mette Frederiksen. Godt at høre at du, trods alle dine problemer, har baglandet i orden.
  De bedste ønsker om en lykkelig fremtid til dig og din familie,
  Mange juleknus fra Susanne

 12. Kære Zenia
  Hvor er din historie gribende og rørende. Og på mange punkter alt for genkendelig. Jeg kæmper med kognitive problemer efter en årelang depression jeg fik for fem år siden.
  Hvis du har en pensionsopsparing, f.eks. fra din tidligere arbejdsplads, kan du måske få invalidepension. Det kan hedde forskelligt fra selskab til selskab, men dækker over det samme: at få en løbende udbetaling idet man ikke kan varetage et arbejde. Nogle selskaber arbejder med begrebet faginvalid, som dækker over at man ikke kan varetage job inden for sit uddannelses/fagområde. Det kan lyde teknisk og afskrækkende, men for mig har det primært bestået i at skrive hvilke problemer jeg har, og hvad det betyder for mig i min hverdag.
  Vores samfund er på godt og ondt så amerikaniseret, at selvom systemet har kasseret en, kan man være heldig at overleve alligevel.
  Kære Zenia. Jeg ønsker dig en glædelig jul og et godt nytår. Jeg håber at du i 2014 kommer endnu længere i din kamp med, mod og om din hjerne.
  Kærlig hilsen Signe

 13. Kære Zenia,

  Er meget rørt over dit brev og over din situation. Jeg ved du deler “skæbne” med mange og jeg har selv været ved at blive knust af det kommunale system. Jeg vandt, men omkostninger ved kampen var store.
  Du og jeg har tydeligvis hjælp og ressourcer omkring os til at kæmpe videre, men det er der mange der ikke har. Og det er stadig bunduretfærdigt, det der sker . Jeg ville ønske at vi kunne få hele Danmark til at vågne op omkring det her. Måske kunne protester fra MANGE få Mette Frederiksen til at lytte ? Desværre er det svært at mobilisere et ordentlig oprør, når det drejer sig om folk der pga sygdom og afmagt, dårligt kan hænge sammen længere. Det ved kommunerne, det ved MF og derfor bliver de ved med at sparke nedad. Jeg håber at du i een eller anden grad får dig selv på fode igen og jeg håber at vores raske ægtefæller, kærester, familiemedlemmer og venner vil hælpe os med at protestere HØJLYDT. Kærlige tanker til dig og dine <3

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *