12.5.13, kl. 19:27

Det post commotionelle syndroms fem (dramatiske) læsefaser.

Hvad laver man, når man ikke kan læse bøger?
Man tænker på at læse bøger.

Jeg har udviklet en model, der beskriver det post commotionelle syndroms fem læsefaser. Jeg har for nemheds skyld kaldt den:

DET POST COMMOTIONELLE SYNDROMS FEM LÆSEFASER

1. Fortrængning
Du tror ikke på det. Tabet af læsningen er så overvældende, at du kastes ind i en tilstand af lammende chok eller ubegribelig følelsesløshed. Du prøver at overbevise dig selv om, at siderne kun er slørede og utydelige, fordi du i virkeligheden lider af en helt uskadelig men dog dramatisk øjensygdom, der imidlertid kan behandles med kamillete.

2. Vrede
Du bliver voldsomt oprørt og vred. Du råber fx ned i siderne, laver et bidemærke i en bog eller ringer til et net-antikvariat og spørger, hvad de vil give for ca 5000 elendige lortebøger.

3. Forhandling
Nu bliver du desperat og beder Universet om hjælp. Når du alligevel ligger vågen om natten, begynder du at messe: “Jeg vil gøre alt. Jeg vil læse krimier, jeg vil læse hele Twilight-serien. Jeg vil gøre ALT!”

4. Depression
Du indser situationen og fyldes af en dyb knugende sorg og gennemgribende tristhed. Du kigger ikke længere på din reol og stopper med at høre Skønlitteratur på P1. Boghandlere interesserer dig pludselig lige så meget som Giro d’Italia.

5. Accept
Du accepterer, at du ikke har været en litteraturlæser i 11 måneder ud af 35 aktive læseår.
Du flirter med din reol og tænker på alle de bøger, der er udkommet, mens du ikke læste. Du går ind i boghandelen og tager mobilfotos af de bøger, du engang vil læse.
Du tager en bog ud af reolen, Søstrene Musehjerte hedder den, og du lægger den på dit natbord.
Du beslutter at starte forfra og lære at læse litteratur igen. Et ord ad gangen.
Du googler “analfabetisme” og læser, at UNESCO anslår, at der er 775 mio. analfabeter i verden. Du ved, at du er en læser, også når du ikke læser. Du ved, at det ender godt og med en bog.

Billunds Boghandel, Fredericia, maj 2013

9 Comments

 1. Det er meget smukt, Zenia! Jeg glæder mig til at kunne dele titler med dig igen 🙂

 2. 6. Tilbagevenden
  Accepten bliver til dagligdag. Ideer og muligheder opstår. Lidelsen midskes.

 3. Ting vi tager for givet, der pludselig forsvinder…

  Jeg glæder mig på dine vegne til det kommer igen.

 4. Hej Zenia – kom tilfældigt forbi dit blogindlæg og blev ramt af din sorg og frustration over ikke at kunne læse efter en hjernerystelse. Er i samme båd. Slog hovedet i 2005. Det er et kæmpe tab at miste adgangen til al den intelligente tekst, der ligger og venter på at blive læst. Efter at have levet de første tre-fire år efter hjernerystelsen i ‘afholdenhed’, bestemte jeg mig for i det mindste at give mig selv lov til at låne bøgerne på biblioteket. For ikke at fratage mig den del af bogoplevelsesglæden. Men bøgerne må stort set altid vende tilbage uåbnede…
  Siden 2005 er der sket en revolution inden for lydbøger og adgangen til dem. Husk at udnytte dem. Det er bare ikke det samme, vel?
  Håber du er tilbage på sporet. Mvh Britta
  Ps: der er lige blevet dannet en patientforening for folk med postcommotionel syndrom, hvis du er interesseret.

  • Nej, det er bestemt ikke det samme med lydbøger:-) Jeg har helt opgivet dem. For ca. 5 måneder siden forsøgte jeg mig en del med audible.com – bla fordi der er lidt flere genrer repræsenteret end der er på dansk og så er der mulighed for at skrue op og ned for hastigheden. Men jeg er læser – ikke lytter 🙂

   Det lyder rigtigt spændende med en patientforening for pcs. Kan man se noget om det på nettet?
   Jeg håber, at du en dag kan sidde med en bog igen og forsvinde ind i den uden hjernebenspænd! Alt godt, Z

   P.s. Dorthe Nors’ roman er som skrevet til folk med pcs. Den består nemlig udelukkende af hovedsætninger – men er alligevel en super god og komplet læseoplevelse. Jeg anbefaler den på det varmeste!

   • Tak for de gode råd! Skal afprøves.

    Patientforeningen for pcs, Hjernerystelsesforeningen, blev grundlagt omkring nytår og er stadig i gang med at etablere/organisere sig – også i fht hjemmeside. Og da mange af de involverede har pcs, så tager det jo nok sin tid. Men der findes en hjemmeside med de første tiltag: hjernerystelsesforeningen.dk
    (Jeg har for så vidt ikke nogle aktier i foreningen og kan ikke tage nogen som helst form for credit for det store arbejde, der er blevet lagt her i startfasen. Har bare heppet fra sidelinien. Har fået kendskab til foreningen gennem et netværk for pcs-ramte via hjemmesiden Hjernerystelse.dk.)

    God pinse – B

Leave a Reply